Dilluns, 21 Agost 2017 16:16

La campanya d'excavacions a les Coves Prehistòriques de Serinyà demostren que hi va haver ocupació a la cova de l'Arbreda quan ja casi no quedava sostre

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

La cova de l'Arbreda i la de Mollet III, del Parc de les Coves de Serinyà, han estat les protagonistes de la campanya d'excavacions arqueològiques d'enguany.

 

Pel que fa a la cova de l'Arbreda, s'ha acabat de treballar als nivells superiors, corresponents a l'última ocupació, fa uns 15.000 anys enrere, deixant-ho tot preparat per començar a excavar, en els propers tres o quatre anys, en els nivells inferiors.

Durant aquest any s'han trobat diferent material com eines de sílex, laminetes de dors, una punta d'escotadura associada a restes de cavalls, cérvols, gran bòvids i conills, una mandíbula de llop i objectes d'ornamentació personal com petxines, cargols marins perforats i una dent de cérvol també perforada, entre d'altres. Amb aquestes restes s'ha pogut determinar que la cova continuava estant habitada després que el sostre comencés a caure.

Per la seva banda, a la cova de Mollet III s'ha continuat treballant per contextualitzar els enterraments que es van localitzar fa tres anys, amb les restes més antigues d'homo sapiens que es coneixen a Catalunya, datades de fa més de 22.000 anys enrere. Aquestes troballes corresponen al moment anomenat màxim glacial, que és el moment de màxim fred de la última glaciació. Durant la campanya d'enguany s'han trobat, sobretot, restes d'ornamentació personal a base de conquilles marines perforades, però també una vèrtebra de peix treballada per convertir-la en ornament, una resta de la que només es troben paral·lels a l'Abric Romaní de Capellades. A més, en una de les zones d'excavació es va aprofundir i es va trobar una dent de hiena, d'uns 40.000 anys d'antiguitat.

En uns nivells una mica més baixos, però pertanyents al mateix moment glacial, també s'han trobat gran quantitat de restes de cérvol i cavall amb marques de carnisseria, com fracturació, percussió i tall. Això ha portat als arqueòlegs a estudiar la teoria que la cova, en el moment del màxim glacial, s'hauria utilitzat com a lloc d'estada momentània per caçadors i recol·lectors.  

Llegir 996 vegades Darrera modificació el Dimarts, 22 Agost 2017 16:34

Mitjà

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per a millorar l'experiència de l'usuari i per a recollir informació estadística anònima que s'envia a tercers per al seu processament. Si ho accepteu cliqueu "D'acord"; si voleu més informació sobre la política de privacitat accediu a "Saber-ne més", o podeu continuar sense habilitar les galetes (l'experiència de navegació es podria veure afectada).