Dijous, 12 abril 2018 14:46

El Consorci de l'Estany fa una actuació de dragat per extreure la cloïssa asiàtica del fons de l'Estany a la Caseta de Fusta

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

El Consorci de l'Estany està duent a terme una campanya per a l'extracció de l'espècie invasora anomenada "corbicula fluminea" de la zona de bany de la Caseta de Fusta, situada al nord-est de l'Estany de Banyoles.

Durant dues setmanes es pretén extreure aquesta cloïssa asiàtica invasora a través del dragat dels fangs i les sorres d'aquest espai. L'actuació, una tècnica experimental provada als Estats Units, compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Generalitat i té un cost aproximat de 24.000 euros.
El que es fa és retirar, a través del dragat, entre 10 i 15 centímetres de sediment que és capa que pot arribar penetrar la cloïssa asiàtica. Es tracta d'un treball especialitzat i complex que requereix d'un equip format per dos bussejadors especialistes en la recerca de mostres biològiques que són els encarregats de realitzar els treballs subaquàtics, succionant el sediment amb una mànega connectada a un equip de bombeig. L'aigua i els materials són abocats a un seguit de contenidors,on es fa la decantació dels sediments per extreure les cloïsses.  

La detecció inicial de la cloïssa asiàtica cal situar-la a l'agost del 2016 i tot apunta que havia estat de la mà de l'home tres anys abans.  Immediatament es van fer les comprovacions pertinents per identificar l'espècie i per delimitar la seva presència a l'Estany. Afortunadament, va quedar confinada només a la Caseta de Fusta.Al setembre del 2016 es va fer una primera prospecció amb bussos i a partir de l'octubre es va cobrir tota la zona amb plàstics que no deixaven a rribar ni la llum ni l'oxigen al subsòl de l'Estany. Amb aquesta actuació es van poder eliminar el 60% dels exemplars. Amb el sistema que s'està aplicant aquests dies es preveu poder eradicar del tot la cloïssa, que té un cicle vital d'entre 1,5 i 7 anys i pot arribar a presentar ocupacions de 10.000 exemplars per metre quadrat.

A banda de la seva ràpida colonització, els seus efectes negatius es deixen notar també a les canonades de captació d'aigua, que queden totalment obstruïdes. A banda d'això, aquesta espècie provoca canvis greus als ecosistemes amb increments de l'amoni a l'aigua, que és molt tòxic per molts organismes.

Llegir 632 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per a millorar l'experiència de l'usuari i per a recollir informació estadística anònima que s'envia a tercers per al seu processament. Si ho accepteu cliqueu "D'acord"; si voleu més informació sobre la política de privacitat accediu a "Saber-ne més", o podeu continuar sense habilitar les galetes (l'experiència de navegació es podria veure afectada).
Saber-ne més D'acord Continua sense galetes