Una cinquantena de persones participen a les jornades Fundus i Circa Uillam, que acull el Museu Darder de Banyoles, fins aquest divendres al migdia.
Aquest dijous a la tarda ha començat la Xa edició de Fundus, les jornades sobre el món rural d’època romana, i la XIX edició de Circa Uillam, Rencontres d’archéologie Pyrénées-Méditerranée. Fa 19 anys que se celebren aquestes jornades en les que especialistes de l’estudi del món rural romà debaten sobre un tema concret per veure les diferències que hi ha en les diferents regions, la Tarraconesa, la Gàl·lia Narbonesa i la Gàl·lia Aquitània. Aquest any, la jornada se centra en els cereals, des de la producció al consum, passant per la seva distribució. Durant dos dies, diversos grups d’investigació francesos, espanyols i catalans presentaran els resultats de la seva recerca en aquest àmbit. I és que el cereal és dels productes més desconeguts del món rural romà, ja que se solen trobar poques restes, a diferència d’altres productes com l’olivera o el vi. El Grup d’Arqueòlegs del Pla de l’Estany també han participat com a ponents, parlant sobre la Vila Romana de Vilauba i les troballes que s’han fet en els darrers anys en aquest àmbit.
Durant les jornades també es presentarà el dotzè volum de la col·lecció monogràfica Studies on the Rural World in the Roman Period, en el que es recullen diversos treballs sobre el món rural romà. També s’anunciarà el llançament de la revista Fundus, amb vocació internacional, i que estarà dedicada a recollir treballs d’investigació centrats en la mateixa dinàmica.
Entre les comunicacions de les jornades, destaca la ponència ‘Conreu, emmagatzematge i consum de cereals al vilatge tardoantic de Vilauba’ o ‘El món dels cereals a l’extrem nord-est de la Hispània Citerior’, entre d’altres.
Les jornades, així com l’edició de les publicacions, estan organitzades per l’Ajuntament de Banyoles, el Museu Arqueològic de Banyoles, el Laboratori d’Arqueologia, Història Antiga i Prehistòria de la Universitat de Girona, el Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany i Documenta Universitaria. I compten amb la col·laboració de la Université de Pau et des Pays de l’Adour i la UMR 5140 Archéologie des sociétés mediterranéennes de Montpeller.