El Consorci de l'Estany restaura una zona d'aiguamolls a tocar de l'església de Porqueres

El Consorci de l’Estany està duent a terme una sèrie d’actuacions que han de permetre la restauració ecològica i paisatgística d’unes finques situades al sud-oest de l’Estany de Banyoles, sota l’església de Santa Maria de Porqueres.

L’objectiu general de les actuacions és l’increment de la superfície hàbitats d’interès comunitari que són claus a l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles com poden ser els aiguamolls calcaris amb mansega o els prats de dall. De forma indirecta també es pretén afectar positivament a altres espècies protegides tant de la flora com de la fauna, augmentant-ne l’hàbitat potencial on poder-s’hi desenvolupar. Aquest seria el cas de la falguera dels pantans o el "Carex elata", així com de la libèl.lula "Oxygastra curtisii", dues espècies de microcargols "Vertigo", la tortuga d’estany o, fins i tot, la llúdriga.

Concretament es realitzarà una excavació del terreny, amb un màxim de 40 centímetres de fondària, per tal de formar una superfície inundable variable d’entre 10 i 30 centímetres d’aigua permanent, apte per al desenvolupament dels hàbitats esmentats. Per altra banda, es pretén recuperar la visibilitat emblemàtica de l’església romànica de Santa Maria de Porqueres des de diversos punts a través de l’eliminació de la coberta arbòria.

 També es realitzaran actuacions de delimitació i ordenació de l’espai per tal que el visitant pugui gaudir d’una visita el més sostenible i respectuosa possible. Així doncs, es col·locarà una tanca de delimitació per evitar el pas de visitants cap a la zona restaurada i es construirà una passera-mirador sobre la surgència sulfurosa de Porqueres que actualment no és visitable. També està prevista la instal·lació de senyalística que ordeni l’accés i difongui els valors naturals de la zona. La intervenció permetrà incrementar en 5.386 metres quadrats la superfície d’aiguamolls calcaris amb mansega i es milloraran els 1.662 metres quadrats existents. A més, s’ampliarà el prat de dall de terra baixa amb un total de quatre hectàrees.

Durant l’execució de les obres, que està previst que durin unes tres setmanes, el camí peatonal del sector de sota l’església quedarà tallat al pas de vianants i bicicletes i s’habilitarà un pas alternatiu. El cost del projecte és de 90.829,59 €, dels quals el Consorci de l’Estany ha aconseguit un ajut de 60.000 € per part de la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria d’ajuts per a actuacions en els espais naturals protegits de Catalunya. La resta del pressupost es finança amb 13.886,40€ aportats per l’Ajuntament de Banyoles, 6.943,19€ per part de l’Ajuntament de Porqueres i 10.000€ del Consorci de l’Estany.

El Consorci de l'Estany restaura una zona d'aiguamolls a tocar de l'església de Porqueres

El Consorci de l'Estany restaura una zona d'aiguamolls a tocar de l'església de Porqueres

El Consorci de l’Estany està duent a terme una sèrie d’actuacions que han de permetre la restauració ecològica i paisatgística d’unes finques situades al sud-oest de l’Estany de Banyoles, sota l’església de Santa Maria de Porqueres.

L’objectiu general de les actuacions és l’increment de la superfície hàbitats d’interès comunitari que són claus a l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles com poden ser els aiguamolls calcaris amb mansega o els prats de dall. De forma indirecta també es pretén afectar positivament a altres espècies protegides tant de la flora com de la fauna, augmentant-ne l’hàbitat potencial on poder-s’hi desenvolupar. Aquest seria el cas de la falguera dels pantans o el "Carex elata", així com de la libèl.lula "Oxygastra curtisii", dues espècies de microcargols "Vertigo", la tortuga d’estany o, fins i tot, la llúdriga.

Concretament es realitzarà una excavació del terreny, amb un màxim de 40 centímetres de fondària, per tal de formar una superfície inundable variable d’entre 10 i 30 centímetres d’aigua permanent, apte per al desenvolupament dels hàbitats esmentats. Per altra banda, es pretén recuperar la visibilitat emblemàtica de l’església romànica de Santa Maria de Porqueres des de diversos punts a través de l’eliminació de la coberta arbòria.

 També es realitzaran actuacions de delimitació i ordenació de l’espai per tal que el visitant pugui gaudir d’una visita el més sostenible i respectuosa possible. Així doncs, es col·locarà una tanca de delimitació per evitar el pas de visitants cap a la zona restaurada i es construirà una passera-mirador sobre la surgència sulfurosa de Porqueres que actualment no és visitable. També està prevista la instal·lació de senyalística que ordeni l’accés i difongui els valors naturals de la zona. La intervenció permetrà incrementar en 5.386 metres quadrats la superfície d’aiguamolls calcaris amb mansega i es milloraran els 1.662 metres quadrats existents. A més, s’ampliarà el prat de dall de terra baixa amb un total de quatre hectàrees.

Durant l’execució de les obres, que està previst que durin unes tres setmanes, el camí peatonal del sector de sota l’església quedarà tallat al pas de vianants i bicicletes i s’habilitarà un pas alternatiu. El cost del projecte és de 90.829,59 €, dels quals el Consorci de l’Estany ha aconseguit un ajut de 60.000 € per part de la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria d’ajuts per a actuacions en els espais naturals protegits de Catalunya. La resta del pressupost es finança amb 13.886,40€ aportats per l’Ajuntament de Banyoles, 6.943,19€ per part de l’Ajuntament de Porqueres i 10.000€ del Consorci de l’Estany.

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per a millorar l'experiència de l'usuari i per a recollir informació estadística anònima que s'envia a tercers per al seu processament. Si ho accepteu cliqueu "D'acord"; si voleu més informació sobre la política de privacitat accediu a "Saber-ne més", o podeu continuar sense habilitar les galetes (l'experiència de navegació es podria veure afectada).