Centenars alumnes d’educació infantil i primària i grups organitzats de ciutadans de Banyoles i comarca hauran passat per la sala d’actes de l’Ajuntament aquests dies previs a la Festa Major de Sant Martirià per conèixer més de prop els integrants de la faràndula banyolina.
Es tracta d’una de les propostes clàssiques de la Guia de Recursos Educatius Municipals. I és que un dels objectius és que els més petits s’impregnin de l’ambient de festa mentre s’apropen a la tradició gegantera i a la cultura popular. I és que des de l’arribada del Drac, el 7 d’octubre, els gegants, els capgrossos, els cavallets i el bestiari reposen a l’Ajuntament fins a l’inici de la Festa Major.
L’activitat està dinamitzada per l’Escola de Natura i el contingut que es treballa es basa en la referència històrica sobre la creació i inauguració dels diferents elements de la faràndula, que els infants han d’identificar. També sobre el procés de fabricació, materials i mides. Nens i nenes es poden posar un capgròs petit i fins i tot tenen la possibilitat d’entrar dins de les faldilles del gegant i de la geganta. I, finalment, ballen amb ells la música de la Festa Major.
La tradició gegantera de Banyoles és molt antiga. Al segle XVII ja hi havia bestiari format per un bou, un ase, el Drac i els cavallets. L’any 1949 una subscripció popular va fer possible la compra d’uns nous gegants i set capgrossos més: en Bigotis, en Dentarra, el Pallasso, la Bruixa, en Pallús, la Marieta i en Patufet. Tota aquesta colla continuen passejant-se pels carrers de Banyoles acompanyats de nous companys que s’han anat incorporant posteriorment. Un dels últims elements va ser la figura del nou drac, que va ser encarregada l’any 2017 als alumnes i professors de l’Escola d’Art d’Olot, els quals es van fer càrrec del disseny, el modelat i la pintura de la figura. Aquest any també s’ha incorporat el capgròs de la Bernarda.