El Centre Especial de Treball El Puig i el restaurant Can Xapes han treballat plegats per crear la melmelada de taronja amarga de Banyoles.
Cada any, quan es recollien les taronges de l’arbrat municipal, es cedien a alguna entitat social i a veïns de Banyoles interessats per a que les fessin servir. Aquest any, des de l’Ajuntament de Banyoles s’ha apostat per fer un pas més i intentar que les taronges que acabaven al residu orgànic es poguessin reaprofitar.
Són taronges amargues i bones per a fer melmelada. D’una banda, el consistori va contactar amb l’entitat Espigoladors, que es dedica a lluitar contra el malbaratament alimentari, i se’ls van cedir 350kg de taronges que han transformat en melmelada a través d’un obrador social. D’altra banda, han apostat per una altra acció de km0: fer una melmelada pròpia amb El Puig, que són els que cada any recullen les taronges i poden els arbres, i Can Xapes, que ha ajudat amb l’elaboració de la confitura.
El xef de Can Xapes, Lluc Quintana, ha explicat que la intenció és consolidar aquesta prova pilot. Des del restaurant, a més, col·laboren amb altres accions per conscienciar sobre el malbaratament alimentari.
Per la melmelada de Banyoles es van destinar uns 400kg i han sortit una cinquantena de pots.
Recordem que el Restaurant Can Xapes desenvolupa un projecte social, a través de 3Accions. Aquest any tenen una vintena d’alumnes que aprenen l’ofici, i que han col·laborat també en l’elaboració de les melmelades.