Potenciar el producte local, clau per mantenir l’agricultura al Pla de l’Estany

El sector agrari al Pla de l’Estany hauria de recuperar l’estructura de la cadena agroalimentària local per tal de garantir la continuïtat del sector a la comarca. Així ho determina un estudi fet per l’empresa Arrels i encarregat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany per fer una diagnosi de l’estat actual del sector agrari a la comarca.

El Pla de l’Estany és una comarca agrícola i ramadera, amb petites explotacions que continuen treballant amb productes locals. És per això que caldria implantar el model francès amb el que  el mateix productor ven directament, o a través d’un intermediari, el seu producte. A la comarca hi ha una vintena d’agricultors i ramaders que es dediquen als productes locals, de manera que hi ha tota una gamma variada i de qualitat produïda al Pla de l’Estany. Tot i això, un dels problemes que s’ha detectat és que, sovint, aquests productes no es coneixen i no se’n fa prou difusió.

En aquest sentit, caldria recuperar una estructura de cadena agroalimentària local, que cobreixi des dels primers passos de la producció fins a l’arribada del producte a les llars o restaurants. Aquesta cadena suposaria noves oportunitats de negoci que actualment no existeixen a la comarca i nous llocs de treball, com una empresa distribuïdora especialitzada en productes locals, un obrador compartit per fer elaboracions més petites i artesanes, o reinventar botigues i parades de mercat. Hi esca a la comarca ja hi ha una infraestructura de mercats, fires i locals de restauració en els que es pot donar sortida a tot el producte local.

Després de veure els resultats de l’estudi, des del Consell Comarcal volen aportar el seu gra de sorra per ajudar al sector agrari. En aquest sentit volen crear un catàleg de producte local, vincular l’agricultura amb el turisme per crear sinergies, i mantenir les 7 taules de treball que es van crear durant l’elaboració d’aquest estudi per a que es mantingui el debat sobre problemes i possibles solucions que es puguin generar, entre d’altres mesures.

El sector agrari representa el 6% del Producte Interior Brut al Pla de l’Estany, un percentatge molt superior al del conjunt de Catalunya, que se situa al 0’9%. Segons dades de 2017, a la comarca hi ha 46 empreses vinculades a l’agricultura, en les que hi treballen 531 persones, de les quals 240 són autònoms i 291 són treballadors assalariats. Durant els darrers deu anys, s’han incorporat 24 joves a l’activitat agrària del Pla de l’Estany. La major activitat ramadera i agrària es troba als municipis de Vilademuls i Cornellà del Terri.

Potenciar el producte local, clau per mantenir l’agricultura al Pla de l’Estany

Potenciar el producte local, clau per mantenir l’agricultura al Pla de l’Estany

El sector agrari al Pla de l’Estany hauria de recuperar l’estructura de la cadena agroalimentària local per tal de garantir la continuïtat del sector a la comarca. Així ho determina un estudi fet per l’empresa Arrels i encarregat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany per fer una diagnosi de l’estat actual del sector agrari a la comarca.

El Pla de l’Estany és una comarca agrícola i ramadera, amb petites explotacions que continuen treballant amb productes locals. És per això que caldria implantar el model francès amb el que  el mateix productor ven directament, o a través d’un intermediari, el seu producte. A la comarca hi ha una vintena d’agricultors i ramaders que es dediquen als productes locals, de manera que hi ha tota una gamma variada i de qualitat produïda al Pla de l’Estany. Tot i això, un dels problemes que s’ha detectat és que, sovint, aquests productes no es coneixen i no se’n fa prou difusió.

En aquest sentit, caldria recuperar una estructura de cadena agroalimentària local, que cobreixi des dels primers passos de la producció fins a l’arribada del producte a les llars o restaurants. Aquesta cadena suposaria noves oportunitats de negoci que actualment no existeixen a la comarca i nous llocs de treball, com una empresa distribuïdora especialitzada en productes locals, un obrador compartit per fer elaboracions més petites i artesanes, o reinventar botigues i parades de mercat. Hi esca a la comarca ja hi ha una infraestructura de mercats, fires i locals de restauració en els que es pot donar sortida a tot el producte local.

Després de veure els resultats de l’estudi, des del Consell Comarcal volen aportar el seu gra de sorra per ajudar al sector agrari. En aquest sentit volen crear un catàleg de producte local, vincular l’agricultura amb el turisme per crear sinergies, i mantenir les 7 taules de treball que es van crear durant l’elaboració d’aquest estudi per a que es mantingui el debat sobre problemes i possibles solucions que es puguin generar, entre d’altres mesures.

El sector agrari representa el 6% del Producte Interior Brut al Pla de l’Estany, un percentatge molt superior al del conjunt de Catalunya, que se situa al 0’9%. Segons dades de 2017, a la comarca hi ha 46 empreses vinculades a l’agricultura, en les que hi treballen 531 persones, de les quals 240 són autònoms i 291 són treballadors assalariats. Durant els darrers deu anys, s’han incorporat 24 joves a l’activitat agrària del Pla de l’Estany. La major activitat ramadera i agrària es troba als municipis de Vilademuls i Cornellà del Terri.