En el marc de les activitats de la Revetlla de Sant Jordi, la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres va acollir, aquest dilluns al capvespre, l’acte d’entrega de premis de la 1ª edició dels Premis Vidresif. La iniciativa, impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Porqueres i per l’empresa del municipi Vidresif, té com a objectiu distingir els dos millors treballs de recerca del curs escolar 2023-2024 a la comarca del Pla de l’Estany.
Per a fer-ho, en aquest primera edició s’han establert dues categories: una correspon a treballs de recerca que versin sobre alguna temàtica relacionada amb l’àmbit territorial de Porqueres i la comarca i a l’altra s'hi inclouen treballs de recerca de la temàtica i l’àmbit disciplinar que sigui. I és que els Premis Vidresif volen potenciar l’esperit de recerca entre l’alumnat d’estudis postobligatoris de la comarca del Pla de l’Estany i fomentar treballs d’investigació sobre al municipi de Porqueres.
En aquesta primera edició s’hi ha presentat un total de 13 treballs de recerca originals, 7 en la categoria d’àmbit local i comarcal i 6 en la categoria d’àmbit general, guiats i avaluats pel professorat designat com a tutor pels centres de secundària del Pla de l’Estany. Tant des de l’Ajuntament de Porqueres com des de l’empresa Vidresif feien un balanç molt positiu d’aquesta primera edició remarcant la gran qualitat dels treballs presentats.
El jurat estava format per un representant de l’empresa Vidresif, un membre de cada institut de la comarca i un membre de l’Ajuntament de Porqueres. A la categoria de treballs sobre Porqueres i comarca va ser escollit guanyador Jordi Mach de l’INS Pere Alsius pel seu treball titulat “Artistes actuals del Pla de l’Estany”. En ell, ha realitzat un estudi profund sobre divuit artistes del Pla de l’Estany, mitjançant un seguit d’entrevistes per conèixer-los millor i explorar el món de l’art. L'objectiu del seu treball és preparar, muntar i realitzar una exposició amb les obres d'aquests artistes locals.
A la categoria de temàtica general es va distingir a Helena Morfulleda de l’INS Pla de l’Estany pel seu treball titulat “Seguint la pista d’un assassí silenciós: anatomia del CCR”. El treball de Morfulleda Rizza consisteix en un estudi exhaustiu sobre el càncer colorectal i el seu procés de diagnòstic. L’ha realitzat gràcies a una estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El premi per al treball guanyador de cada categoria ha estat de 1.000 euros, a més d’entrades per al cicle d’arts en viu Rerelteló. En acabar l’acte de lliurament i les fotografies de grup, es va anunciar que queda convocada la segona edició.