Onze dones d’origen immigrant participen, aquest setmana al Casal Cívic de Banyoles, en un taller d’aprofitament alimentari que culminarà amb la creació d’un menú de fusió intercultural. La proposta la impulsa i dinamitza la fundació barcelonina Espigoladors, experta en temes d'aprofitament alimentari.
Al llarg de les diverses sessions d’aquest taller, les participants aprenen trucs com ara la millor manera de conservar els aliments, com aprofitar els ingredients sobrant en l’elaboració d’un plat per fer un altre àpat o com es poden aprofitar restes de verdures que habitualment se solen llançar i que poden tenir un gran valor culinari com arrels, pells o fulles. Al mateix temps, es treballa com aconseguir una alimentació equilibrada de manera senzilla i l’estalvi energètic a la cuina.
Una de les activitats que es portaran a terme, com dèiem és la preparació d’un menú que han elaborat aquest grup de dones banyolines d'origens culturals diversos desprès de participar en els tallers de cuina "Converses a foc lent" i "Cuinant Banyoles" que es porten a terme des de el mes de juliol. Hi prenen part dones del Marroc, Gàmbia i el Brasil. La finalitat dels mateixos és, per una banda, fomentar les relacions interculturals i, per l'altra, capacitar i empoderar aquestes dones de cara al seu accés al mercat laboral. L’intercanvi de cultures gastronòmiques i l’enriquiment mutu és un dels valors afegits de l’activitat.
L'entitat Mon Banyoles i la Fundació CEPAIM són les que amb la col·laboració i el vist i plau de l'Ajuntament de Banyoles i de l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany han organitzat i coordinat aquest curs de cuina. El menú intercultural s’havia de servir en la jornada per la convivència prevista per aquest dissabte a la Muralla de Banyoles i que finalment s’ha hagut de suspendre per la previsió de pluja.